Kursrapport


Tillbaka till kurser

I huvudet på en kursdeltagare

Text: Karin Björk, 2009-05-12

 

Det var nog Delsbostämman i juli 2008 som gjorde att jag äntligen kom till skott och sökte efter en kurs i ”gammeldans”.

Jag har en mamma ifrån Hassela i Hälsingland (som dessutom dansat Hälsingehambon) och jag har varit på otaliga spelmansstämmor som liten. Jag har alltid uppskattat både musiken och dansen och minns hur mina mostrar försökte lära mej och min syster några grundsteg i min morbrors kök.

Jag letade runt på nätet och hittade Allmogegillets hemsida, mejlade och fick svar av en trevlig filur (Jörgen) att vi var så välkomna på grundkurs.

Jag och min sambo, Marco (som var både tillfrågad och ”på” :-)) gjorde slag i saken och vi tog oss till Vädurens äldreboende på Norrmalm, där vi gick grundkursen hösten 2008 och fortsättningskursen i början på 2009. Måste erkänna att vi var något undrande med tanke på lokalens namn, men oron försvann snabbt.

Vi möttes av ett glatt och trevligt kursgäng i blandad ålder med olika förväntningar och förmågor, vilket gjorde kursen mycket omväxlande och rolig. Våra kursledare Renée och Jörgen gjorde en fantastisk insats, med sitt kunnande, stora portion tålamod och sitt intresse för att få fler människor att uppleva dansen som ett roligt sätt att röra på sej och träffa nya människor. Vi hade också jättetrevliga medhjälpare från Allmogegillet, som alltid välkomnade oss med ett leende och ryckte in så snart det behövdes. Sedan hade vi lyxen att ha levande musik, härligt, vår eminente dragspelare!! Ni är alla underbara!

Vi fick lära oss en herrans massa danser och det som förvånade mej mest var hur otroligt svettig man blev. Man kände sej så hurtig och nyttig efter varje träning.

Vi hade jätteroligt och skrattade massor varje gång så vi kommer nog att leva för alltid nu, för ni vet väl att ”ett gott skratt förlänger livet”.

 

Stort tack till er alla!