Om oss


 

Allmogegillet bildades år 1920  i Sundbyberg, vilket betyder att vi är en förening med långa traditioner och erfarenheter inom folkdans. Vill du läsa mer om föreningens historia Klicka här

 

 Vad sysslar vi med i Allmogegillet?

Hamboomdansning

Vår huvudsakliga verksamhet är naturligtvis dans med inriktning mot gammaldans och folkdans (se danser), men vi har också en hel del andra aktiviteter som främjar kamratskap mellan medlemmarna. Trivsel och kamratskap tycker vi är det viktigaste i en förening. Dansen leds för närvarande av fyra dansledare som turas om med var sin kväll. De ser till att vi under lediga former övar på kända danser och lär oss nya danser.  Allt i en salig blandning, men framför allt gör de allt de kan för att vi ska ha roligt! Vi dansar på tisdagar mellan kl 18.30 och 20.45 på Nybrogatan 18.

JulgrötUnder danskvällarna lägger vi in en kaffe/te/saft-paus där vi kan pusta ut lite. Samtidigt kan vi få aktuell förenings-information och få möjlighet till lite utbyte av skvaller. Medlemmarna turas om att ordna lite kaffebröd.

När det är uppvisning på gång blir det kanske lite mera hårdkörning  för de som ska vara med i uppvisningslaget.

Vid uppvisningar har vi våra vackra dräkter på oss. Skulle någon, som inte har egen dräkt, vilja vara med så har föreningen några dräkter att låna ut.
Att kamratskapet är viktigt för många visar sig genom att det är vanligt att man stannar kvar som medlem i föreningen även efter det att man inte längre kan dansa eller att man gör uppehåll i dansandet under en period. Idag har vi en arbetsgrupp som några gånger om året hittar på lämpliga aktiviteter där alla kan delta och träffa gamla vänner. (se Aktiviteter)
Glädjande nog får vi ofta höra av nya medlemmar att de blir väl omhändertagna, så att dom snabbt känner sej som en i gänget.

Det finns flera folkdanslag i Stockholmsområdet och ibland träffar vi något annat danslag och dansar tillsammans med dem. Vi har ibland haft kurshelger med en vänförening från annan ort. Då har vi under dagen lärt oss nya danser utav några inhyrda duktiga instruktörer och sedan fortsatt med fest med fri dans på kvällen.

Att hålla danskurser och lära ut våra traditionella danser ser vi som en viktig del i att hålla vår kultur levande. (Se kurser)

Organisationstillhörighet

Föreningen är  politiskt och religiöst obunden.

Vi är anslutna till Svenska Folkdansringen som är en organisation för hela riket och till Svenska Folkdansringen Stockholm (som är den regionala enheten).

För att administrera kursverksamhet mm samarbetar föreningen med Studieförbundet ABF.

 

Vilka får bli medlemmar i föreningen?

Föreningen är öppen för alla som delar våra intressen.

Kom och hälsa på oss någon gång!  Du är alltid välkommen!